Maisto produktai sveikai, švytinčiai ir gražiai odai

Norint turėti gražią, sveiką ir švytinčią odą, nepakanka ja rūpintis tik iš išorės, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai ką valgote.

Kai kuriuose maisto produktuose yra daug naudingų medžiagų, padedančių išlaikyti švytinčią odą – kovoti su laisvaisiais radikalais ir išvengti raukšlių atsiradimo.

salmon, herbs, nature-1238248.jpg

Riebios žuvys

Lašiša, upėtakis, skumbrė, silkė – puikūs produktai sveikai odai.  Jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda odai išlaikyti elastingumą, stangrumą, drėgmę.  Žuvyje esantis omega-3 mažina uždegimus, kurie gali padidinti odos raudonį ar spuogų atsiradimą. Taip pat, omega-3 gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių. Šiose žuvyse taip pat gausu vitamino E, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Cinko, kuris mažina uždegimus, skatina ląstelių atsinaujinimą.

Saldžiosios bulvės

Jose gausu beta karotino, kuris organizme kaip provitaminas A ir gali būti paverčiamas vitaminu A. Taip pat šios medžiagos yra ir apelsinuose, morkose, paprikose, špinatuose. 100 g saldžiųjų bulvių yra tiek beta karotino, kad jo kiekis daugiau nei 6 kartus viršija vitamino A kiekį. Beta karotinas veikia kaip natūrali apsauga nuo UV spindulių, padeda išvengti ląstelių žūties, odos sausumo, raukšlių.

vegetable, nature, red-3559112.jpg
tomatoes, basil, food-3404263.jpg

Pomidorai

Juose gausu vitamino C, liuteino, beta karotino, likopeno. Likopenas padeda išvengti odos papilkėjimo, palaiko stangrumą bei padeda išvengti raukšlių, mažina išsiplėtusias poras, mažina odos vėžio riziką. Pomidorus patariama vartoti kartu su riebalais (sūriu, alyvuogių aliejumi, riešutais, sėklomis ir kt.), taip pagerinamas karatinoidų įsisavinimas.

Avokadai

Avokadai yra svarbių vitaminų K ir C bei folio rūgšties, taip pat B5, B6, E ir kalio šaltinis. Juose taip pat yra daug mineralų ir maistinių medžiagų – magnio, mangano, vario, geležies, cinko, fosforo, taip pat vitaminų A, B1, B2 ir B3. Avokaduose esantys riebalai, maistinės medžiagos ir vitaminai gali padėti greičiau atkurti odą ir pagerinti lėtines odos ligas, pavyzdžiui, egzemą ir aknę. O vitaminas C padeda odą apsaugoti odą nuo saulės ir kitų aplinkos veiksnių sukeliamos oksidacinės žalos.

avocados, fruits, ripe avocados-2133723.jpg
walnut, nuts, raw-6757506.jpg

Graikiniai riešutai

Juose gausu antioksidantų, priešuždegiminių medžiagų, B komplekso vitaminų, vitamino E, riboflavino, niacino ir baltymų. Visos šios maistinės medžiagos yra būtinos odos ląstelių gamybai.

Vynuogės

Ypač naudingos, jei valgomos su kauliukais. Jose gausu proantocianidino – antioksidantų turtingo polifenolio, kuris augalams suteikia raudoną, mėlyną arba violetinę spalvą, o mūsų organizmą apsaugo nuo bakterinių ligų ir grybelinių infekcijų bei mažina oksidacinio streso sukeliamą poveikį odai. Taip pat gali padėti sumažinti patinimą ir pagerinti kraujotaką.

grapes, blue grapes, vineyard-8306833.jpg
peppers, red, red pepper-1252587.jpg

Paprikos, raudonosios ir geltonosios

Jose gausu vitamino C, kuris  svarbus sveikai odai palaikyti, kadangi padeda gamintis kolagenui – baltymui, kuris suteikia odai struktūrą ir elastingumą. Paprikose labai didelis kiekis vandens, todėl jos puikiai drėkina odą iš vidaus. Antioksidantai saugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių ir užteršto oro.

Brokoliai

Brokoliuose yra daug odos sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų, cinko, vitaminų A ir C. Juose taip pat yra liuteino, karotenoido, kuris veikia kaip beta karotenas. Liuteinas padeda apsaugoti odą nuo oksidacinės pažaidos, dėl kurios oda gali išsausėti ir prarasti elastingumą.

broccoli, green, vegetabes-166949.jpg
bean, white kong, tofu in hong kong-3973842.jpg

Sojos produktai

Sojos sudėtyje yra izoflavonų – augalinių junginių, kurie gali atkartoti arba blokuoti estrogenus organizme. Moterims, ypač, menopauzės metu, sojos produktų vartojimas gali sumažinti odos sausumą ir padidinti kolageno gamybą.

Juodasis šokoladas

Juodajame šokolade gausu antioksidantų, kurie padeda odai išlaikyti drėgmę bei elastingumą, saugo nuo žalingų saulės spindulių. Svarbu rinktis kokybišką juodąjį šokoladą, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos ir kuo mažiau pridėtinio cukraus.

chocolate, dark, coffee-968457.jpg
5 1 balsas
Įvertinkite!
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Į viršų