Norint turėti gražią, sveiką ir švytinčią odą, nepakanka ja rūpintis tik iš išorės, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai ką valgote.
Kai kuriuose maisto produktuose yra daug naudingų medžiagų, padedančių išlaikyti švytinčią odą – kovoti su laisvaisiais radikalais ir išvengti raukšlių atsiradimo.
Riebios žuvys
Lašiša, upėtakis, skumbrė, silkė – puikūs produktai sveikai odai. Jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda odai išlaikyti elastingumą, stangrumą, drėgmę. Žuvyje esantis omega-3 mažina uždegimus, kurie gali padidinti odos raudonį ar spuogų atsiradimą. Taip pat, omega-3 gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių. Šiose žuvyse taip pat gausu vitamino E, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Cinko, kuris mažina uždegimus, skatina ląstelių atsinaujinimą.
Saldžiosios bulvės
Jose gausu beta karotino, kuris organizme kaip provitaminas A ir gali būti paverčiamas vitaminu A. Taip pat šios medžiagos yra ir apelsinuose, morkose, paprikose, špinatuose. 100 g saldžiųjų bulvių yra tiek beta karotino, kad jo kiekis daugiau nei 6 kartus viršija vitamino A kiekį. Beta karotinas veikia kaip natūrali apsauga nuo UV spindulių, padeda išvengti ląstelių žūties, odos sausumo, raukšlių.
Pomidorai
Juose gausu vitamino C, liuteino, beta karotino, likopeno. Likopenas padeda išvengti odos papilkėjimo, palaiko stangrumą bei padeda išvengti raukšlių, mažina išsiplėtusias poras, mažina odos vėžio riziką. Pomidorus patariama vartoti kartu su riebalais (sūriu, alyvuogių aliejumi, riešutais, sėklomis ir kt.), taip pagerinamas karatinoidų įsisavinimas.
Avokadai
Avokadai yra svarbių vitaminų K ir C bei folio rūgšties, taip pat B5, B6, E ir kalio šaltinis. Juose taip pat yra daug mineralų ir maistinių medžiagų – magnio, mangano, vario, geležies, cinko, fosforo, taip pat vitaminų A, B1, B2 ir B3. Avokaduose esantys riebalai, maistinės medžiagos ir vitaminai gali padėti greičiau atkurti odą ir pagerinti lėtines odos ligas, pavyzdžiui, egzemą ir aknę. O vitaminas C padeda odą apsaugoti odą nuo saulės ir kitų aplinkos veiksnių sukeliamos oksidacinės žalos.
Graikiniai riešutai
Juose gausu antioksidantų, priešuždegiminių medžiagų, B komplekso vitaminų, vitamino E, riboflavino, niacino ir baltymų. Visos šios maistinės medžiagos yra būtinos odos ląstelių gamybai.
Vynuogės
Ypač naudingos, jei valgomos su kauliukais. Jose gausu proantocianidino – antioksidantų turtingo polifenolio, kuris augalams suteikia raudoną, mėlyną arba violetinę spalvą, o mūsų organizmą apsaugo nuo bakterinių ligų ir grybelinių infekcijų bei mažina oksidacinio streso sukeliamą poveikį odai. Taip pat gali padėti sumažinti patinimą ir pagerinti kraujotaką.
Paprikos, raudonosios ir geltonosios
Jose gausu vitamino C, kuris svarbus sveikai odai palaikyti, kadangi padeda gamintis kolagenui – baltymui, kuris suteikia odai struktūrą ir elastingumą. Paprikose labai didelis kiekis vandens, todėl jos puikiai drėkina odą iš vidaus. Antioksidantai saugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių ir užteršto oro.
Brokoliai
Brokoliuose yra daug odos sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų, cinko, vitaminų A ir C. Juose taip pat yra liuteino, karotenoido, kuris veikia kaip beta karotenas. Liuteinas padeda apsaugoti odą nuo oksidacinės pažaidos, dėl kurios oda gali išsausėti ir prarasti elastingumą.
Sojos produktai
Sojos sudėtyje yra izoflavonų – augalinių junginių, kurie gali atkartoti arba blokuoti estrogenus organizme. Moterims, ypač, menopauzės metu, sojos produktų vartojimas gali sumažinti odos sausumą ir padidinti kolageno gamybą.
Juodasis šokoladas
Juodajame šokolade gausu antioksidantų, kurie padeda odai išlaikyti drėgmę bei elastingumą, saugo nuo žalingų saulės spindulių. Svarbu rinktis kokybišką juodąjį šokoladą, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos ir kuo mažiau pridėtinio cukraus.