Naminiai mieliniai kūčiukai, kuriuos kepsite ne kartą
Kokios Kūčios bet tradicinio deserto – kūčiukų. Daugelis prieš didžiąsias metų šventes juos perka parduotuvėse, bet juk galima kūčiukų pasigaminti ir namuose. O be to, labai smagu, kai visa šeima juos gamina kartu. Tada namai tarsi užburiami jaukumu, šiluma ir gardžiu kepamų kūčiukų kvapu.Kūčiukai gaminami jau nuo seno, tiesa, bendrinis jų pavadinimas – kūčiukai – pradėtas vartoti visai neseniai. Kadangi jie būdavo kepami skirtinguose Lietuvos regionuose, tad ir žmonės juos vadindavo skirtingai. Iš viso skaičiuojama iki 30-ties tarmiškų kūčiukų pavadinimų – nuo šližikų, prėskučių, kleckų, kalėdukų ar kukulių, iki riešutėlių, skrebučių, galkučių, barškučių bei dar daugiau.Šiuos kūčiukus pavyks išsikepti kiekvienam. Labai skanūs, ne per saldūs ir atitinkantys Kūčių papročius. Tad pasiruoškite šventėms ir pasigaminkite jų namuose.
Ingredientai
- 400 g miltų ir dar šiek tiek voliojimui
- 250 ml šilto vandens
- 7 v.š. rudojo cukraus
- 2 v.š. aguonų
- 10 g sausų mielių
- žiupsnelio druskos
Gaminimas
- Mieles su 2 v.š. cukraus užpilti 250 ml šilto vandens, išmaišyti ir palikti, kol suputos.
- Persijoti 400 g miltų, supilti aguonas, druską, išmaišyti.
- Supilti mieles,5 v.š. cukraus, 2 v.š. aliejaus, išmaišyti iki vientisos masės, ant viršaus užberti šiek tiek miltų, uždengti rankšluosčiu ir palikti 1-2 val. pastovėti šiltai.
- Stalą pabarstyti miltais ir išminkyti vienalytę tąsią tešlą.
- Iš tešlos suformuoti gyvatėles ir supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
- Kepti 180 ℃ orkaitėje, apie 10 min. ir dar 10 min., 200 ℃, taip kepant bus traškūs.Jei norisi minkštų, tuomet kepkite 180 ℃ apie 12 min., kepimo laikas priklausys nuo kūčiukų dydžio ir storio.