Kuo naudingi mandarinai ir kaip išsirinkti pačius saldžiausius?

kuo-naudingi-mandarinai-ir-kaip-issirinkti-pacius-saldziausius

Kai artėja žiemos šventės, o oras už lango tampa vis šaltesnis, mandarinai tampa neatsiejama kasdienybės dalimi. Šių mažų, ryškiai oranžinių vaisių aromatas užpildo namus šiluma ir jaukumu, primindamas artėjančias Kalėdas ir šeimos susibūrimus. Mandarinai – tai ne tik žiemos švenčių simbolis, bet ir gamtos dovana, kupina naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie padeda išlaikyti gerą savijautą šaltuoju metų laiku.

Mandarinų rūšys

Mandarinai yra viena iš citrusinių vaisių rūšių, pasižyminčių įvairiomis formomis, skoniais ir aromatais. Nors jie dažnai atrodo panašūs, skirtingos rūšys turi savitus bruožus. Štai keletas populiariausių mandarinų rūšių.

  • Mandarinai – dažniausiai sutinkami mūsų prekybos vietose. Mandarinų odelė blankesnės oranžinės spalvos su ryškiai matomomis poromis, gana stora ir lengvai lupama, jų forma šiek tiek plokščia. Skonis svyruoja nuo švelniai saldaus iki saldžiarūgščio. Dažnai turi daugiau sėklų nei kitos mandarinų rūšys.
  • Klementinai – mandarinų ir apelsinų hibridas, tad jie beveik nesiskiria nuo paprastų mandarinų. Klementinus nuo mandarinų atskirsite iš išvaizdos, jie yra patys mažiausi mandarinų šeimoje, žievelė sodriai oranžinės spalvos, gana plona, be didelių porų, forma yra apvalesnė ir primena mažus apelsinus, juose beveik nebūna sėklų, o skonis ypatingai saldus.
  • Tangerinai – jie yra šiek tiek didesni nei kitos mandarinų rūšys, o skonis šiek tiek rūgštesnis nei klementinų. Jų žievelė gana raukšlėta, stora, spalva šiek tiek tamsesnė ir ryškesnė nei klementinų, gali būti rausvesnio atspalvio, o forma plokščia.
  • Satsuma (likerinis mandarinas) – mandarinų ir pomelo hibridas. Jų žievelė nelygi, šviesesnės oranžinės spalvos, minkšta ir labai lengvai nulupama. Satsuma mandarinai yra apvalūs arba šiek tiek suploti. Skonis gana saldus, su lengva rūgštele.
mandarinu-rusys

Mandarinų maistinė vertė

Natūraliai saldūs mandarinai – puikus maistinių medžiagų ir vitaminų šaltinis bei nuostabus užkandis. 100 gramų mandarinų yra:

  • Kcal – 53
  • Baltymai – 0,8 g
  • Riebalai – 0,3 g
  • Angliavandeniai – 13 g, iš kurių cukrai 11 g
  • Skaidulos – 1,8 g
  • Vitaminas A – 34 μg
  • Vitaminas B6 – 0,1 mg
  • Vitaminas C – 27 mg
  • Vitaminas E – 0,2 mg
  • Kalcis – 37 mg
  • Varis – 0,04 mg
  • Kalis 166 mg
  • Magnis – 12 mg
  • Beta karotinas – 155 μg

Mandarinų nauda

Mandarinuose, kaip ir daugumoje citrusinių vaisių, gausu vitaminų, skaidulų ir naudingų augalinių junginių. Tad šaltuoju metų laiku verta jais mėgautis.

  • Gausus antioksidantų kiekis. Flavanoidai, esantys mandarinuose, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų disbalanso, kurie gali sukelti oksidacinį stresą. Juose daugiausia antioksidanto hesperidino, kuris ypatingai aktyvina vitamino C veikimą bei skatina kolageno gamybą.
  • Gerina žarnyno veiklą. Mandarinuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose gausu skaidulinių medžiagų. Juose esančios tirpios skaidulos virškinimo trakte sudaro gelį. Dėl to į žarnyną pritraukiamas vanduo, kuris suminkština išmatas ir gali palengvinti tuštinimąsi.
  • Didina atsparumą ligoms. Beta karotinas ir beta kriptoksantinas – tai junginiai, kurie citrusiniams vaisiams, suteikia sodriai oranžinę spalvą. Tai antioksidantai, kurie taip pat gali padėti sumažinti riziką susirgti kai kuriais vėžiniais susirgimais. Mandarinuose beta karotino ir beta kriptoksantino yra daugiau nei apelsinuose. Organizmas šiuos junginius paverčia vitaminu A, kuris būtinas imuninei sistemai, geram regėjimui ir normaliam augimui bei vystymuisi.
  • Mažina kraujospūdį. Mandarinuose esančios skaidulos bei kalis, gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį. Kalis mažina kraujospūdį padėdamas organizmui pašalinti natrio (druskos) perteklių ir mažindamas kraujagyslių sienelių įtemptumą.

Kada reikėtų vengti mandarinų?

Mandarinai yra nuostabus ir naudingas vaisius, tačiau kai kuriais atvejais jų reikėtų valgyti saikingai. Jei turite stiprių alergijų, sergate dermatitu ar kitomis odos ligomis, tokiu atveju mandarinų reikėtų privengti. Citrusiniai vaisiai skatina histamino gamybą, dėl ko gali kilti dusulys ar bronchų spazmai. Taip pat pesticidai, esantys mandarinų žievelėje, gali sukelti alergines reakcijas. Tad prieš vartojimą būtina juos gerai nuplauti šiltu vandeniu. Taip pat mandarinų reikėtų vengti turintiems skrandžio problemų ar opų, kadangi jų rūgščios sultys gali dirginti skrandžio gleivinę.

Kaip išsirinkti saldžius mandarinus?

Parduotuvėse akys raibsta nuo gausių mandarinų dėžių, tačiau jų nusipirkus, skonis ne visada džiugina. Keli patarimai, kurie padės išsirinkti pačius skaniausius ir saldžiausius mandarinus.

  • Žievelė – vienas iš labiausiai matomų ir pagrindinių aspektų renkantis mandarinus. Ji turėtų būti ryškiai oranžinės spalvos, be dėmių ar sumušimų. Taip pat žievelė turi būti minkšta, ne per daug stora ir šiek tiek atšokusi. Jei žievelė bus labai plonas, prilipusi prie mandarino, vadinasi jis bus rūgštesnis ir mažiau sultingas.  
  • Dydis – verta rinktis vidutinio dydžio mandarinus, kadangi labai dideli būna sausesni ir turi daugiau sėklų.
  • Kvapas – gerai prinokę mandarinai pasižymi intensyviu citrusinių vaisių kvapu. Žievelėje yra limoneno – eterinio aliejaus, kuris suteikia jiems būdingą kvapą. Pernokusių, senų ar rūgščių mandarinų žievelė dažnai yra bekvapė.
  • Svoris – sultingi ir saldūs mandarinai paprastai būna sunkesni, dėl juose esančio didesnio sulčių kiekio.
  • Kilmė – verta atkreipti dėmesį iš kur atvežti mandarinai. Patys saldžiausi dažnai būna iš Ispanijos ar Maroko, o iš Turkijos atvežti, būna rūgštesni.
mandarinai

Kaip ir su kuo valgyti mandarinus?

Nors mandarinai ypatingai skanūs ir vieni, tačiau su jais galima pasigaminti įvairių skanėstų.

  • Užkandžiai – mandarinus derinkite su chia pudingu, graikišku jogurtu, sūriu,  riešutais ir sėklomis, maišykite su kitais vaisiais, gaminkite želė.
  • Salotos – į įvairias daržovių salotas galima ne tik įmaišyti mandarinų bet ir pagardinti jų sultimis. Ypač skanios salotos su mandarinais, burokėliais ir fetos sūriu.
  • Desertai –  gaminkite nekeptus tortus su mandarinais, panakotą, įmaišykite į pyragų tešlą mandarinų ar jų sulčių. Mandarinų tyrė ar sultys puikiai tiks ir sausainiams, keksiukams ar vafliams gaminti.
  • Marinatai – mandarinų sultys puikiai tiks paukštienai marinuoti bei suteiks mėsai minkštumo ir sultingumo.
  • Žuvis – kepant orkaitėje žuvį pagardinkite mandarinų sultimis, vietoje citrinos arba uždėkite keletą mandarino rieklių ant lašišos gabalėlių ar kitos norimos žuvies.
  • Gėrimai – gaminkite vaisių, pieno kokteilius, ar išmaldykite arbatą su mandarinais.
  • Kita – gardinkite pusryčių košes, tiekite su blynais ar įmaišykite mandarinų sulčių į blynų tešlą.
mandarinu-uzkandis-su-graikisku-jogurtu

Mandarinų užkandis su graikišku jogurtu

Reikės:

  • 1 vnt. mandarino
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • Keleto džiovintų goji uogų

Gaminimas:

  1. Į dubenėlį sudėti graikišką jogurtą.
  2. Ant jogurto dėti mandarino skilteles ir užberti goji uogų.

Skanių ir saldžių mandarinų!

5 1 balsas
Įvertinkite!
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Pirkinių krepšelis
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Į viršų