Daugelis galvoja, kad trapučiai, tai labai sveikas ir geras pasirinkimas tiek vietoje duonos sumuštiniams, tiek užkandžiui ar kaip kita alternatyva metant svori. Besirenkant užkandžius vilioja, tačiau klaidina pateikiama informacija ant pakuotės, rašoma, kad trapučiai pagaminti iš rudųjų ryžių, grikių ar kitų grūdų. Tokia sudėtis tikrai gali sužavėti ir atrodyti, kad toks produktas visavertis užkandis. Tačiau turiu jus nuliūdinti, tiesa vaisai kitokia.
Nesvarbu kokius trapučius renkatės – ryžių, kukurūzų, kviečių grikių, speltos ar su įvairiomis sėklomis, nė vienas pasirinkimas nėra labai geras ir jų vartojimas gali net pakenkti sveikatai.
Kaip gaminami trapučiai?
Renkantis sveikatai palankius produktus labai svarbu ne tik jų sudėtis, bet ir pagaminimo būdas. Trapučiai gaminami grūdus paveikiant labai aukšta temperatūra – jie tiesiog spraginami, grūduose esantis vanduo virsta garais, o jie išpučia grūdus. Dėl šios priežasties visi grūdai praranda visas savo naudingąsias medžiagas ir vitaminus, palyginti su sveikais grūdais. Produkte nelieka skaidulų, suyra antioksidantai, kurie labai reikalingi sveikatai, stabdo senėjimo procesus, kovoja su laisvaisiais radikalais ir padeda apsisaugoti nuo vėžinių susirgimų.
Medžiagos, kurios atsiranda trapučiuose
Grūdus paveikus labai aukšta temperatūra, juose esantis krakmolas virsta greitaisiais angliavandeniais, kurie sukelia didelius gliukozės šuolius kraujyje. Taip pat trapučiuose susidaro akrilamidas – pavojinga, kancerogeninė, genotoksiška medžiaga, toksiškai veikianti organizmą. Nuolat vartojant produktus, turinčius akrilamido, gali padidėti ir vėžio išsivystymo rizika. Akrilamido yra ir bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, javainiuose, sausainiuose.
Glikeminis indeksas ir svoris
Trapučių glikeminis indeksas yra aukštas, todėl jie greitai virškinami ir sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, po kurio seka greitas kritimas. Vėliau sumažėja energijos kiekis ir padidėja alkis, dažniausiai netrukus po valgio. Dėl skaidulų trūkumo jie nėra sotūs, todėl lengva suvalgyti didesnę porciją nei reikia. Taip pat kyla noras daugiau užkandžiauti, o nesunaudota energija, ypač nesportuojantiems žmonėms, kaupiasi ir virsta riebalais.
Palyginimui – trapučiai ir duona
Tie, kurie vietoje duonos renkasi trapučius ir galvoja, kad tai sveikesnis pasirinkimas – gerokai klysta. Verčiau derėtų rinktis juodą pilno grūdo bemielę duoną, taip ne tik ilgiau jausite sotumą, bet ir gausite skaidulų, baltymų ir vitaminų.
Trapučiai | Duona | |
Kcal | 416 | 267 |
Baltymai (g) | 7 | 10 |
Riebalai (g) | 4 | 10 |
Angliavandeniai (g) | 77 | 40 |
Skaidulos (g) | 0 | 8 |
Vitaminas B9 (μg) | 21 | 75 |
Cinkas (mg) | 1,5 | 4 |
Selenas (μg) | 19 | 35 |
*maistinių medžiagų kiekis priklauso nuo produkto gamintojo ir rūšies.
Kada trapučiai naudingi?
Vis dėl to, kartais į mitybos racioną galima įtraukti trapučių, ypač tiems, kurie netoleruoja glitimo ar aktyviai sportuoja ir reikalingas greitas energijos atstatymas, bet rafinuotas maistas neturėtų būti kasdienis valgis, nes trapučiuose neigiamų savybių daugiau nei naudos. Jei jau norite pasirinkti trapučius užkandžiui, juos valgykite su vertingais priedais, kad sulėtintumėte cukraus šuolius kraujyje. Trapučius pagardinkite avokadu, varške, jogurtu, ankštinių daržovių užtepėlėmis, daržovėmis, riešutų kremu, riešutais ar sėklomis.