Trys viename „kava“: kodėl ji labai prastas pasirinkimas?

trys-viename-kava-kodel-ji-labai-prastas-pasirinkimas

Kava „trys viename“ daugelio vertinama atostogaujant ir stovyklaujant, kartais jos galima darbo vietose ar kitose įtaigose. Greitai paruošiama, pieniška ir saldi. Gamintojai ją apibūdina kaip „unikalų švelnios baltosios kavos su cukrumi derinį, „optimizmo dozę idealiomis proporcijomis“ ir „puikų pasirinkimą kiekvienam, kas mėgsta greitai paruošiamą kavą“. Šio gėrimo galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje, patogiuose vienkartiniuose paketėliuose. Tačiau kas iš tiesų jame slypi? Ar tai tikrai toks puikus sprendimas? Ar gera idėja gerti kavą „3/1“. Kaip ji neigiamai veikia organizmą?

Ar verta „trys viename kavą“ vadinti kava?

Aš tai labiau pavadinčiau cukraus gėrimu su daug chemijos ir kavos kvapu. Pažiūrėkime į sudėtį: cukrus 52,5%, gliukozės sirupas, visiškai hidrintas palmių branduolių aliejus, tirpi kava (4,5 %), tapijokų krakmolas, stabilizatoriai (E340, E331, E452, E451), pieno baltymai, druska, emulsikliai (E471, E472e), kvapioji medžiaga (su pienu).

Net, jei nesate mitybos specialistai, jau iš pirmo žvilgsnio galite pastebėti, kad tai nėra sveikas derinys. Kava, kurioje yra tik 4,5 % kavos (tirpios kavos!)? Be to, cukrus yra pirmasis sąraše, prieš pat gliukozės sirupą…

Ar įsivaizduojate, kokį cheminį mišinį pilate sau į skrandį, gerdami „trys viename kavos gėrimą“?

Kavos kiekis „trys viename kavos gėrime“

Kalbant apie tirpiosios kavos poveikį mūsų sveikatai, reikėtų nepamiršti, kad tai yra labai perdirbtas produktas. Palyginti su šviežiai skrudinta kava, ji taip pat pasižymi mažesnėmis stimuliuojančiomis savybėmis ir ženkliai sumažina geležies įsisavinimą.

„Kavos 3/1“ paketėlyje yra vidutiniškai 5 %.Kokia yra išvada? „Kava 3/1“ neturi stimuliuojančio poveikio, kadangi joje kavos beveik nėra, tad ir kofeino nėra, kuris yra šviežiai skrudintoje kavoje, tad ką galima pasakyti apie gėrimą, kuriame jo yra tik 5 %? Verta paminėti, kad net gamintojai žino, kiek mažai jų produktas turi bendro su kava – ant pakuotės jie užrašo „kavos gėrimas“.

Kava „3/1” cukraus pagrindu

Dvi medžiagos, kurių dalis šio gėrimo sudėtyje yra didžiausia, tai cukrus ir gliukozės sirupas. Ypač dėmesį turėtume atkreipti į gliukozės sirupo dalį. Tai gliukozės (apie 80 %) ir mažos molekulinės masės polisacharidų (apie 20 %) mišinys. Jis gaminamas iš įvairios kilmės krakmolo, dažniausiai kviečių, bulvių arba kukurūzų. Dėl labai didelio jame esančių cukrų virškinamumo jis sukelia labai greitą cukraus kiekio kraujyje kylimą. Jo nereikėtų painioti su gliukozės-fruktozės sirupu – tai dvi skirtingos medžiagos, turinčios skirtingą poveikį organizmui. Cukrus ir gliukozės sirupas, vartojami su saiku, nėra kenksmingi sveikatai. Tačiau abu jie priskiriami prie paprastųjų cukrų, kurie pagal PSO rekomendacijas neturėtų viršyti 5 proc. per parą suvartojamų kalorijų. Ar ne geriau gerti skrudintų pupelių kavą be cukraus arba pasaldinti ją patiems, reguliuojant norimą cukraus kiekį?

cukrus-kavos-gerime

Palmių aliejus blogiausiu pavidalu

Trečiąją vietą „kavos 3 /1“ sudėtyje užima kenksmingas, sukietėjęs palmių aliejus – tai pagrindinė grietinėlės miltelių sudedamoji dalis. Maisto pramonėje naudojamas kelių formų palmių aliejus, kuris skirtingai kenkia sveikatai, tačiau čia susiduriame su blogiausia jo forma – hidrintais riebalais. Dėl hidrinimo aliejaus struktūroje susidaro transriebalų rūgščių. Jos turi neigiamą poveikį sveikatai, prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, MTL cholesterolio („blogojo cholesterolio“) kiekio padidėjimo ir DTL („gerojo cholesterolio“) kiekio sumažėjimo.

Kitos medžiagos kavos gėrime

Be anksčiau minėtų medžiagų, kavos gėrime „3/1“ taip pat yra rūgštingumą reguliuojančių medžiagų – E331, E340, E452 – pieno baltymų, druskos, emulsiklių – E471 ir E472e – ir kvapiųjų medžiagų. Visų jų paskirtis – pagerinti produkto konsistenciją, vartojimo trukmę ir skonį. Kas slepiasi po šiomis paslaptingomis santrumpomis? E331 yra natrio citratas, E471 ir E472 – riebalų rūgščių mono – ir digliceridai, o E452 – polifosfatai, visos keturios medžiagos laikomos saugiomis sveikatai. Kita vertus, E340 reiškia kalio fosfatus, kurių perteklius gali turėti neigiamą poveikį organizmui. Ar ne geriau gerti tradicinę kavą, kurios skoniui pagerinti nereikia cheminių priedų?

Kava „3/1” ir poveikis sveikatai

Gerdami „kavos gėrimą 3/1“ ne tik gaunate didelį kiekį cukraus, daugybę sintetinių medžiagų, „tuščių“ kalorijų, bet ir palmių aliejaus. Geriant šį gėrimą:

  • Didėja vėžinių susirgimų rizika.
  • Didėja skrandžio sutrikimų rizika (virškinimo sutrikimai, rėmuo, gastritas, skrandžio gleivinės erozija ir opos).
  • Pažeidžiama nervų sistema.
  • Pažeidžiamos kepenų funkcijos.
  • Skatinamas celiulito atsiradimas.
  • Prastėja odos būklė.

Ar visgi verta gerti „kavos gėrimą 3/1“?

Vienintelis šio gėrimo privalumas – greitai paruošiama. Tačiau verta atkreipti dėmesį į daugybę jo trūkumų: labai mažas nekokybiškos kavos kiekis, t. y. nereikšmingos stimuliuojančios savybės, didžiulis cukraus kiekis, visiškai hidrintas palmių aliejus ir daugybė papildomų medžiagų, kurios visiškai nereikalingos ir kenksmingos  organizmui.

Tad rinkitės šviežiai skrudintą pupelių kavą, o jei norisi pasaldinkite norimu cukraus kiekiu arba pvz. prieskoniais – cinamonu, kvapiais pipirais, kardamonu. Be to, gardinat kavą prieskoniais ji ne tik įgaus papildomo malonaus skonio, bet ir nereikės naudoti cukraus, pavyzdžiui dedant cinamono, jis suteikia natūralaus saldumo. Taip pat negausite ir nereikalingų „tuščių“ kalorijų.

kava
5 2 balsų
Įvertinkite!
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Scroll to Top