Kai atradau maistinių mielių dribsnius, jie tapo mano vienas mėgstamiausių pagardų. Šiuos dribsnius beriu tiek ant košių, tiek ant sumuštinių, beriu į sriubas, ant makaronų ar daržovių. Patiekalams jie suteikia malonų sūrio ir riešutų skonį. Tačiau skonis dar ne viskas, mielių dribsniai ypatingai maistingi ir turintys vitaminų, tad jie labai vertingas produktas.
Kas yra maistinių mielių dribsniai?
Maistinių mielių dribsniai – tai dehidratuotos neaktyvios mielės. Tačiau, kitaip nei kepimo mielės (naudojamos duonai rauginti) ir alaus mielės (naudojamos alui rauginti), maistinės mielės yra neaktyvios. Jų negalima naudoti nei rauginimui, nei alaus gamybai. Jos yra švelniai geltonos spalvos, mažų dribsnių pavidalo. Be to, maistinių mielių dribsniai tinka tiek besimaitantiems visvalgiškai, tik netoleruojantiems glitimo, laktozės, veganams ar vegetarams. Jose natūraliai mažai natrio, be to, jose nėra riebalų, cukraus ir glitimo.
Mielių dribsnių maistinė vertė
Mielių dribsniuose gausu baltymų, skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Jų gali būti kelių rūšių, vieni su daugiau B grupė vitaminų, kiti su daugiau vitamino D, bet visi jie vertingi. Per dieną rekomenduojama suvartoti iki 1 valgomojo šaukšto mielių dribsnių, kadangi juose vitaminų ir mineralų koncentracija labai didelė, o skoniui pajusti pakanka vos vieno šaukštelio.
Maistinės medžiagos | 100 g mielių dribsnių | 1 v.š. (~6 g) mielių dribsnių |
Kcal | 349 | 21 |
Baltymai | 47 g | 2,8 g |
Riebalai | 5 g | 0,3 g |
Angliavandeniai | 19 g | 1,1 g |
Iš kurių cukrai | 1 g | 0 g |
Skaidulos | 20 g | 1,2 g |
Vitaminas B1 | 2-41 mg | 0-2,5 mg |
Vitaminas B2 | 6-56 mg | 0,4-3,4 mg |
Vitaminas B3 | 37-420 mg | 2,2- 25 mg |
Vitaminas B5 | 10-140 mg | 0,6-8 mg |
Vitaminas B6 | 3-34 mg | 0,2-2 mg |
Vitaminas B9 | 1200-4000 μg | 72-240 μg |
Vitaminas B12 | 44-108 μg | 2,6-6,5 μg |
Vitaminas D | 100 μg | 6 μg |
Cinkas | 120-247 mg | 7-15 mg |
*maistinių medžiagų kiekis gali skirtis priklausomai nuo gaminto ir mielių dribsnių tipo.
Mielių dribsnių nauda
Mielių dribsniai yra puikus daugelio vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. Nors jie vertinami dėl savo unikalaus skonio, svarbu nepamiršti ir ypatingos naudos organizmui.
- Gerina žarnyno sveikatą. Juose esantys vitaminai padeda užtikrinti optimalią energijos apykaitą organizme, saugo DNR, reguliuoja medžiagų apykaitą. O juose esančios skaidulos gerina žarnyno motoriką ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo bei lengvina virškinimą.
- Gerina odos būklę. Juose esantys B grupės vitaminai kartu su jų nauda žarnyno mikrobiomui padeda užtikrinti švytinčią ir sveiką odą.
- Mažina nuovargį. Mielių dribsniuose esantis vitaminas B12 būtinas energijai, raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir medžiagų apykaitai. Taip pat yra‚ labai svarbus DNR formavimuisi ir nervinių ląstelių sveikatai.
- Mažina cholesterolio kiekį. Maistinėse mielėse yra dviejų rūšių angliavandenių: alfa-manano ir beta-gliukano. Tyrimai rodo, kad beta gliukanas gali mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Maistinėse mielėse esančios skaidulos, ypač beta gliukanas, plonojoje žarnoje jungiasi su cholesteroliu, padėdamos jį pašalinti iš organizmo, o ne įsisavinti į kraują.
- Mažina uždegimus. Juose esantis cinkas ir augaliniai junginiai, arba fitochemikalai, yra natūralūs antioksidantai, kurie mažina uždegimą visame organizme ir kovoja su laisvaisiais radikalais.
- Stiprina imunitetą. Tyrimai rodo, kad beta gliukanas stiprina imuninę sistemą. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad žmonės, kurie vartojo maistines mieles, 25 % rečiau sirgo peršalimo ligomis nei tie, kurie jų nevartojo.
Ar visiems saugu vartoti mielių dribsnius?
Nors maistinių mielių dribsniai paprastai laikomi sveiku ir saugiu produktu, jie gali tikti ne visiems. Mokslininkai rekomenduoja vengti maistinių mielių dribsnių žmonėms, sergantiems glaukoma, hipertenzija ar dirgliosios žarnos sindromu (DŽS). Taip pat šio prieskonio turėtų vengti žmonės, kurie yra alergiški arba jautrūs mielėms, ir visi, kuriems dažnai diagnozuojama mielių infekcija.
Kur naudoti mielių dribsnius?
Maistinių mielių dribsniai patiekalams suteikia papildomo sūrio ar riešutų skonio, tad gaminat prireiks mažiau druskos. O patiekalus galite gardinti įvairiais būdais.
- Berkite ant košių.
- Labai skanus užkandis – avokadas, pagardintas mielių dribsniais.
- Gardinkite sumuštinius.
- Užberkite ant makaronų patiekalų.
- Pagardinkite sriubas.
- Užberkite ant troškintų ar keptų daržovių.
- Gardinkite daržovių ant ankštinių patiekalus.
- Mielių dribsniai puikiai tiks ir omletui ar kiaušinienei pagardinti.
- Pabarstykite salotas.
- Mielių dribsniai pikantiško skonio suteiks ir keptiems vaisiams.
- Užberkite ant pupelių, ypač tinka pagardinti edamame ar šparagines virtas pupeles – puikus užkandis.
- Skanu pagardinti vaflius ar pikantiškus blynus.