Bananų sunokimo etapai ir nauda: kada juos valgyti?

bananu-sunokimo-etapai-ir-nauda-kada-juos-valgyti

Bananai – vieni iš populiariausių vaisių pasaulyje. Jie daugelio mėgstami ne tik dėl savo saldaus skonio, bet ir dėl universalumo: bananą galite suvalgyti vieną kaip užkandį, supjaustyti į vaisių salotas, dėti į košę ar kokteilį, o pernokusius – panaudoti kepiniams ir desertams. Tačiau ne visi susimąstome, kad bananai, priklausomai nuo sunokimo stadijos, pasižymi skirtinga maistine verte ir poveikiu organizmui.

Bananai yra puikus skaidulų, kalio, vitamino B6, vitamino C bei antioksidantų šaltinis. Jie naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai, padeda reguliuoti kraujospūdį, palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir gerina virškinimą.

Kaip vyksta bananų nokinimas?

Nokinimo metu banane vyksta įdomūs biocheminiai procesai. Iš pradžių vaisiuje gausu krakmolo, tačiau jam nokstant, krakmolas pamažu virsta natūraliais cukrumis – todėl prinokę bananai tampa saldesni. Be to, bananai išskiria etileno dujas – natūralų augalinį hormoną, kuris pagreitina nokimą. Dėl šio proceso banano žievelė praranda chlorofilą ir iš žalios tampa geltona, o galiausiai pasirodo ir rudos dėmelės.

Bananų nokimo stadijos

Kiekviena nokimo stadija turi savų privalumų, todėl verta pasirinkti bananą pagal tai, kokio poveikio ar skonio norite.

1. Visai neprinokęs bananas

Išvaizda: kietas, žievelė žalia arba tamsiai žalsva.
Nauda: šiame etape banane gausu atsparaus krakmolo – ypatingos rūšies skaidulų, kurios beveik nesuvirškinamos plonajame žarnyne, todėl maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Tai padeda reguliuoti virškinimą ir palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Dėl mažo cukraus kiekio neprinokę bananai tinka žmonėms, kurie stengiasi kontroliuoti gliukozės svyravimus.

2. Šiek tiek prinokęs bananas

Išvaizda: šviesiai geltonas arba gelsvai žalsvas, minkštesnis nei visai neprinokęs.
Nauda: šioje stadijoje banane vis dar yra nemažai atsparaus krakmolo, bet jis lengviau virškinamas. Bananas tampa šiek tiek saldesnis, tačiau cukraus kiekis išlieka santykinai nedidelis. Tokie bananai idealiai tinka žmonėms, norintiems išvengti staigių cukraus šuolių po valgio. Juose gausu prebiotinių skaidulų, kurios skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą.

3. Prinokęs bananas

Išvaizda: vidutiniškai geltonas, tvirtas, be rudų dėmių.
Nauda: tai saldumo ir maistinių medžiagų pusiausvyros etapas. Prinokęs bananas turi daugiausia kalio, vitamino B6 ir antioksidantų, todėl yra puikus pasirinkimas po treniruotės – padeda greitai atkurti energijos atsargas ir raumenų veiklą.

4. Labai prinokęs bananas

Išvaizda: geltonas su rudomis dėmėmis, labai minkštas.
Nauda: tokie bananai yra dar saldesni, nes didžioji dalis krakmolo jau virtusi cukrumi. Jie puikiai tinka žmonėms, kurie turi jautrų skrandį, nes yra lengviau virškinami. Juose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu organizme.

5. Pernokęs bananas

Išvaizda: rudas arba beveik juodas, minkštas, gali būti lipnus.
Nauda: nors daugelis tokius bananus išmeta, jie vis dar yra maistingi ir puikiai tinka gaminimui – kepiniams, blynams, desertams, kokteiliams. Jų cukraus kiekis yra didžiausias, todėl jie labai saldūs, bet vitaminų ir mineralų koncentracija išlieka panaši kaip ir prinokusiuose bananuose, o atsparus krakmolas tampa paprastu.

bananu-nokimo-etapai

Kaip išsirinkti tinkamą bananą?

  • Norite mažiau cukraus ir daugiau skaidulų? Rinkitės žalius arba vos prinokusius bananus.
  • Ieškote saldaus užkandžio ar greitos energijos? Pasirinkite prinokusį arba labai prinokusį bananą.
  • Mėgstate gaminti? Laikykite bananus, kol jie pernoksta – jie bus puikūs kepiniams.

Receptų su bananais ieškokite čia >>

0 0 balsų
Įvertinkite!
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Pirkinių krepšelis
Į viršų
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x