Kalėdiniai sausainiai – receptas, kuris patiks kiekvienam
Patys skaniausi kalėdiniai sausainiai, be kurių žiemos šventės tikrai neapsieina. Šiuos sausainius kepu kiekvienais metais, tai jau tapo tarsi tradicija. Namai pakvimpa nuostabiu meduolių kvapu ir šventine nuotaika. Nors jiems laiko pagaminti reikia tikrai nemažai, tačiau visas procesas – tikras malonumas, kuris sukelia nuostabią atmosferą ir jaukumo jausmą. Kadangi kepu didelį kiekį, tad šie sausainukai, tampa priedu, prie Kalėdų dovanų artimiesiems. Mano sesė vis iš anksto klausia ar iškepsiu šiais metais sausainių, nes be galo skanūs. Žinoma, atsakymas jau būna aiškus 😊 Tad išbandykite ir jūs, nustebinkite artimuosius ir pasilepinkite save.
Ingredientai
- 500 g miltų
- 160 g sviesto
- 150 g medaus
- 95 g rudojo cukraus
- 2 vnt. kiaušinių
- 1 v.š. prieskonių meduoliams
- 2 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Glajui (jei gaminsite):
- 200 g cukraus pudros arba pagal poreikį
- 1 vnt. kiaušinio baltymo
- 1 v.š. citrinos sulčių
Gaminimas
- Į nedidelį puodą sudėti sviestą medų, cukrų ir žiupsnelį druskos. Vis maišant kaitinti virš nedidelės kaitros, kol masė bus vienalytė ir neliks cukraus grūdelių (svarbu neperkaitinkite). Kaitinama masė gali labai lengvai burbuliuoti, bet svarbu neleisti masei stipriai užvirti.
- Kai cukrus visiškai ištirps, nuimti puodą nuo kaitros ir palikti atvėsti 20-30 min. Atvėsusi masė turėtų būti vos šilta, kad nesutrauktų kiaušinių.
- Į dubenį suberti persijotus miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams, viską išmaišyti.
- Įmušti kiaušinius, lengvai pamaišyti su miltais. Sudėti paruoštą sirupą, lengvai išmaišyti šaukštu, o tada rankomis gerai išminkyti tešlą. Ji turėtų būti minkšta, gali būti šiek tiek lipni. Jei atrodo labai lipni, įdėti dar truputį miltų, o jei kietoka – įdėti šiek tiek grietinės (arba pieno).
- Paruoštą tešlą suformuoti į rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir bent 2 valandas (o dar geriau – per naktį) palaikyti šaldytuve.
- Tuomet įkaitinti orkaitę iki 180 ℃ (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio).
- Imti po gabalėlį tešlos ir ant miltuoto paviršiaus plonai iškočioti iki 2 – 3 mm storio lakštą. Jei kočiojant tešla ima lipti prie kočėlo ar stalviršio, ją pabarstyti trupučiu miltų, apversti ir vėl kočioti. Iš tešlos išpjauti arba su formelėmis išspausti sausainius.
- Sausainius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti iki 180 ℃ įkaitintoje orkaitės viduryje apie 7 – 12 minučių priklausomai nuo sausainių storio. Kepamus sausainius prižiūrėkite – kai tik krašteliai ims rusvėti, traukite iš orkaitės, net, jei atrodo minkšti (sutvirtės vėsdami).
- Iškepusiems sausainiams leisti porą minučių atvėsti skardoje, o tada galutinai atvėsinti ant grotelių.
- Glajui (jei gaminsite) į dubenį dėti kiaušinio baltymą, cukraus pudrą ir citrinų sultis. Šluotele išsukti, kol glajus taps vientisas. Jis turėtų būti tirštas, glotnus, toks kuriuo galėtumėte formuoti raštus. Jei atrodo per skystas, įdėti dar šiek tiek cukraus pudros, o jei per tirštas – įmaišyti šlakelį vandens. Paruoštu glajumi papuošti sausainius.
- Vėliau palikti sausainius, kol glajus sutvirtės, o tuomet sausainius sudėti į sandarų indą. Taip sausainius galima laikyti 2-3 savaites.