Greita avokado užtepėlė – gvakamolė su pomidorais
Labai mėgstu gvakamolę, tiek tepti ant duonos, tiek su įvairiais užkandžiais ar tiekti kaip padažą prie įvairių patiekalų. O svarbiausia, jai reikia vos keleto ingredientų ir paruošti labi paprasta ir greita. Iš tiesų, už šį padažą turite būti dėkingi actekams. Į Meksiką atvykę ispanai susipažino su actekų padažu, vadina muahuaca-molli. Molli buvo nahautlų kalbos žodis, reiškiantis ką nors sutrintą, o žodis ahuaca susijęs su avokadais. Gvakamolės ingredientai buvo trinami molcajete - meksikietišku grūstuvu, iškaltu iš vulkaninės kilmės akmens. Laikui bėgant skirtinguose Meksikos regionuose buvo maišomi vietiniai ingredientai, todėl atsirado daugybė versijų. O šį kartą dalinuosi savo skaniausia versija.
- 2 vnt. avokadų gerai prinokusių
- 1 vnt. pomidoro didesnio arba 2 mažesnių
- 50 g mėlynojo svogūno galima naudoti ir šalotinį ar baltąjį svogūną, kurių skonis švelnesnis nei įprasto
- 2 a.š. citrinos sulčių
- kalendros džiovintos ar šviežios, pagal skonį
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- česnako granulių, tinka ir šviežias, pagal skonį
- čili dribsnių pagal skonį arba šviežio čili, nebūtina, bet jei mėgstate aštriau tikrai įdėkite
Avokadą perpjauti, išimti kaulą ir sutrinti šakute.
Svogūną smulkiai supjaustyti, iš pomidoro išimti minkštimą ir smulkiai supjaustyti standžiąją dalį.
Trintą avokadą, svogūnus, pomidorus, citrinos sultis ir prieskonius sumaišyti kartu. Skanaus!